Om meg

Bjørn Mølmen, 63 år, Lillehammer. Amatørskriver i over 25 år, som først de siste årene har våget å sende inn manus til forlag.

En liten introduksjon.

Jeg skriver krimhistorier, og bruker denne bloggen som et middel til å sette ord på utfordringer og problemer jeg har i min egen skriving. Om noen andre er interesserte i å lese om dette er jeg glad for det. Jeg arbeider i det daglige som gartner i de historiske hagene hos to nobelprisvinnere, Sigrid Undset og Bjørnstjerne Bjørnson, så selv i mitt daglige, praktiske arbeid er det mye fokus på litteratur og forfattere.
Ellers spiller jeg litt i band, og har skrevet låter i flere tiår. Jeg er gift og har to barn som for lengst har flyttet ut, noe som gir mer tid til å drive med egne idiosynkratiske prosjekter.

Mine ti råd til amatørskrivere

1) Skriv, skriv, ustanselig, les, les, alt du kommer over.

2) Ingenting er mer lærerikt enn en dårlig tilbakemelding.

3) En karakter bør eie en scene, ikke skift synsvinkel ustanselig. 

4) Ta vare på ubrukte scener, de kan komme til nytte i en annen tekst senere.

5) Unngå klisjeer. 

6) Les det du skriver høyt. Det avslører tekstlige og logiske feil.

7) Vær tålmodig. Skriving tar tid å lære. Ingen blir en suksess på første forsøk.

8) kutt ut overflødige småord i dialog, som “ja” og “nei” i begynnelsen av setningene. De er  overflødige i tekst, selv som de brukes i vanlig samtale forkludrer det en tekstlig dialog.

9) Skaff deg kritiske gjennomlesere.

10) Ikke gi opp.

Amatørskriving anslag backup balanse detaljer flow flyt fokus form fortellerstemme fortellertråder frampek gjennomlesere gjennomlesing handling handlingstråder hendelseslinjer ideer idéer inspirasjon karakterer notater perspektiv plassholdere plott plottutvikling scener sci-fi selvkritikk selvutvikling sjanger skriveplass skriveråd skrivesperre skriving skylagring språk stigning stil særpreg tekstkontroll tidskode tidslinje troverdighet word