Noen tv-krim favoritter

Jeg ser lite på TV fordi jeg driver med dette; skriving av historier, denne bloggen, jeg spiller musikk. Men jeg liker å se krim på TV, og jeg tror jeg mest liker disse britiske, langsomt rullende historiene. CSI er tidtrøyte, men er altfor glossy og usannsynlig, serier som ‘alle’ liker har jeg liksom ikke falt for, som ‘Dexter’ eller ‘Broen’. Det er bare at jeg ikke kommer i gang og hopper heller over. Men det ligger noen favoritter og noen oppdagelser som jeg har falt for, og det reflekterer til dels det jeg driver med i skrivingen min. Utenfor listen er f.eks. Lewis og Wallander, Tause vitner eller Frøken Scarletts detektivbyrå ( som er kosekrim god som noen). Er bare sånn passe fornøyd med denne ‘nordic noir’-bølgen som har også har influert på britisk tv de siste årene.
Da setter vi i gang:

Vera 2011-21 Basert på Ann Cleeves’ kriminalromaner er den syrlige Vera Stanhope er noe av det beste i sin sjanger fra britene de siste årene. Det nordengelske landskapet og de godt utpønskede plottene gjør denne serien til en av mine absolutte favoritter. Brenda Blethyn er suveren i tittelrollen.

Life on Mars 2006 Er historien om politimannen Sam Tyler, spilt av John Simm, som etter en trafikkulykke våkner opp og befinner seg i 1973. Det betyr at BBC kan boltre seg i tidskoloritt og seeren kan flire av hvor annerledes det var den gangen. Underholdende og fengende.

Perry Mason 2020 En nyinnspilt serie på HBO om advokaten Perry Mason. Første sesong tar hovedpersonen, spilt av Matthew Rhys, fra å være en litt snuskete advokat opp til å seire i en trøblete sak etter at sjefen hans tar livet sitt. tredvetallet med depresjon er noe av bakteppet, noir er filmspråket. Veldig bra.

Poirot 1989-2013 Ord er overflødige. David Suchet er den eksentriske detektiven og spiller ham til fingerspissene. Ingen greier å gjøre Poirot bedre etter dette. Utallige episoder med alle de tidsriktige detaljene britene , ITV denne gang, er så gode på.

The magpie murders. Basert på en bok av manusforfatter Anthony Horowitz er dette min ferskeste favoritt. Dette er et av tilfellene der tv-serien er bedre enn boken, måten den fortelles på, i en slags magisk realisme-form der hovedpersonen i serien snakker med hovedpersonen i historiens fiktive kriminalhistorie gjør dette til noe av det beste jeg har sett av britisk krim på lange tider.

Bosch 2014-2021 En bokfavoritt gitt liv av Amazon studios, men Titus Welliver i tittelrollen, og er den som antakelig er nærmest den gjengse oppfatningen av hvordan Harry Bosch er. En klassisk politiserie med bifigurer som er arketyper.

Rejseholdet (Mordkommisjonen) 2002-04 en minneverdig dansk serie som hadde et rollegalleri som var troverdig og fengende. Jeg minnes Mads Mikkelsen og Lars Brygman som suverene karakterer.

CB Strike 2017- 2021 En god adaptasjon av Rowlings bøker, mer effektivt fortalt enn i bokform. gode karakterer. Tom Burke og Holiday Grainger er glimrende i rollene, og bildebruken feirer London og mangfoldet omkring dem, det er en klang av melankoli og noir over det, men likevel moderne i uttrykket

The Night manager 2016 Er en serie laget av John LeCarrés bok fra 1993. Hiddleston og Laurie i et langsomt og intenst driv om internasjonal våpenhandel. Veldig bra serie, men såpass innstrammet at det var en fordel å ha lest Carrés bok i forkant.

Sherlock Er jo en litt merkelig serie, med den asperger-aktige Holmes spilt suverent av Benedict Cumberbatch. Martin Freeman som Watson spiller jo alltid seg selv, ser det ut til, men er et perfekt sidekick til Holmes.